Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Öğretmen ve Okul Yöneticilerinin Mesleki Gelişim Programı tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, bir toplumun öğretmeni kadar güçlü olduğunu belirterek iki şeyi ön planda tuttuklarına işaret etti. Eğitimin kalitesini artırmak ve fırsat eşitliğini güçlendirmek için okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, okullar arası imkân farklarının azaltılması ve öğretmenlerin mesleki ve bireysel alanda çok boyutlu olarak desteklenmesi için çalıştıklarını dile getiren Bakan Özer, şunları kaydetti:
“Bakanlık olarak bir taraftan öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltırken bir yandan da öğretmenimizin daima yanında olacağız. Artık klasik mesleki eğitim yöntemlerinden uzaklaşarak merkezî planlamadan okul bazlı yerel planlamaya geçiyoruz. Bugün itibarıyla yürürlüğe aldığımız yaklaşımın odak noktası, bu.
Okul yöneticilerimizi de hiç yalnız bırakmayacağız. Okul yöneticilerimiz için 120 saatlik bir eğitim programını hazırladık, yarından itibaren yürürlüğe alıyoruz.
Okul yöneticilerimizin lider eğitimciler, idol öğretmenler olarak yolculuğa devam etmesi ile ilgili her türlü adımı atacağız. Öğretmenlerimizin gelişimi ile ilgili yaptığımız ve 7 yıl aradan sonra topladığımız şûrada alınan karalar ışığında yol alıyor. Biz bunların sahaya uyarlamasını yapacağız.
Birincisi, öğretmen ve yönetici hareketliliğini sağlayacağız. İstedik ki okullarımızdaki iyi uygulama örneklerini diğer okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimizi de görsün.
İkincisi, artık merkezî planlamadan uzaklaşacağız.
Okul bazlı eğitim ve gelişim faaliyetlerini destekleyeceğiz. Eğitimleri okullar kendisi belirleyecek, biz de bütçe sağlayacağız.
Üçüncüsü, mesleki gelişim topluluklarının oluşturulması. Okul yöneticileri, öğretmenler ve akademisyenlerin bilgi paylaştığı, sürekli pozitif beslemenin bulunduğu bir sistem kurduk.
2022 yılında merkezî bütçeden mesleki gelişim için ayırdığımız 9 milyon 958 bin liralık bütçeyi 28 kat artırarak 282 milyon liraya çıkarıyoruz.”
Program neyi kapsıyor?
Program ile öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla “mesleki gelişim topluluğu”, “öğretmen-yönetici hareketlilik programları” ve “okul temelli mesleki gelişim” çalışmaları yapılacak.
Mesleki gelişim topluluğu, öğretmenlerin birbirlerinden öğrenerek ilerledikleri uygulama temelli bir hizmet içi eğitimi kapsayacak.
Öğretmen-yönetici hareketlilik programı, başarısı ya da uygulamalarıyla ön plana çıkan eğitim kurumlarının sahip olduğu tecrübe ve bilginin, diğer eğitim kurumlarıyla paylaşılması için ziyaret programları düzenlenmesini içerecek. İyi örnekleri bulunan 30 okul, hareketlilik programlarında yer alacak. Hareketlilik programlarıyla öğretmen ve yöneticiler, kariyer gelişimi, patent, faydalı model, marka ve tasarım çalışmaları, emniyet eğitimi, eğitim materyali tasarım çalışmaları, yabancı dil eğitiminde özgün uygulamalar gibi başarılı projeler yürüten okullarda uygulamaları yerinde gözlemleyebilecek.
Okul temelli mesleki gelişim çalışması ise okula özgü mesleki gelişim ihtiyacının okul bünyesinde karşılandığı faaliyetleri içerecek. Bu kapsamda, 21 mesleki gelişim topluluğu planlandı.
Program kapsamında hazırlanan 120 saatlik eğitim programı 14 Mart’ta başlayacak.
Okul yöneticilerine yönelik çevrim içi eğitimler, Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden tüm okul yöneticilerine açılacak. Eğitimlerde, “Öğretimsel Liderlik Semineri”, “Akran Zorbalığı Semineri”, “Madde Bağımlılığı Semineri”, “İhmal ve İstismar Semineri” konuları yer alacak.